Friskt kopplat, hälften brunnet
När man väljer att köra digitalt så får man många mer möjligheter, men det gör det svårare att veta vad man skall välja eller välja bort. Jag kommer att fokusera på Märklins digitala system, eftersom det är det jag köpt för mer än tio år sedan.
Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt efterhand som jag bygger.
Det enkla är digital styrning av loken, om man håller sig till lok anpassade till digital drift. Eftersom jag inte har några äldre dyrare eller ovanligare lok bryr jag mig inte om att bygga om analoga lok, och därför tar jag inte upp detta här.
Först av allt behöver man bestämma sig hur man vill styra sina lok, samt hur man vill ordna strömförsörjning till banan. Det finns några olika alternativ, beroende på antal lok och hur mycket man vill automatisera, och jag går igenom hur jag tänker här.
När man sedan börjar titta på styrning av växlar, signaler och allt annat för tågstyrning blir det mycket mer omfattande och svårare för nybörjare. Alternativen som finns är manuell styrning, manuell digital styrning eller automatisk digital styrning, som alla kan kombineras på samma anläggning.
På min anläggning har jag just nu avkopplingsskenor, växlar och signaler, och kommer att komplettera med blocksträckor, kopplingsskenor för återkoppling samt olika typer av belysning.
Den skall kunna härbärgera ett dussin lok i tre nivåer på en relativt kompakt anläggning.
Min prioritering är att undvika kollisioner, förenkla passagerartrafik, ägna mer tid med rangering och godståg, samt inte fastna i programmering av datorer.