Signaler på modelljärnvägen

Jag vill ha signaler på anläggningen av två skäl. Dels för att undvika kollisioner, dels för att det skall se mer realistiskt ut.

Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt efterhand som jag bygger.

Skissen ovan visar hur jag tänkt placering av signaler och blocksträckor i det undre av två plan. På plan två så tillkommer det ytterligare två signaler, så totalt åtta signaler, samt fyra dolda blocksträckor utan signaler.

Märklin säljer idag två typer av signaler, en billigare variant i Hobby-sortimentet, samt en helt digital version som är betydligt dyrare. Bägge två typerna kan användas på min anläggning, så frågan är varför den ena eller den andra typen?

Märklin signaler från Hobby-sortimentet

Jag har idag fyra stycken Märklin 74391 signaler från Hobby-sortimentet och de kan styras via en ställpult eller via en m84 digital styrenhet.

Styrning via en ställpult

För styrning av signalen 74391 behövs en Märklin ställpult 72751 som är anpassad för dessa signaler. Tanken är att ansluta från signalen till kopplingsplinten med en fyrpolig kabeln vidare till en speciell anslutningsskena. Har man en Mobile Station eller en Control Station så använder man inte en sådan skena utan man får lösa det på ett annat sätt.

För att kunna styra loket behövs en fas (B) och en nolla (0) för växelström, och för belysning och styrning av signalen behövs fast (L) och nolla (0) på likström, dvs fyra ledningar. I och med att den digitala kontrollboxen för lokdriften endast har växelström behövs ytterligare en transformator för likström.

Väljer man strömförsörjning ur Märklins sortiment så blir det antingen en klassiskt analog transformator på 32VA eller en 60822 strömförsörjning. I bägge fallen så behöver man modifiera kabeln så att den kan anslutas med stift till strömkällorna.

Styrning via digital styrenhet

Om man istället vill styra signalerna via en digital styrenhet så går det att använda m84 och 60822 strömförsörjning. Det går att få såväl manuell styrning via kör kontrollen som automatiskt styrning via ingångarna på m84 styrenhet

Märklins digitala signaler

De digitala signalerna går då att styra på samma sätt som de icke digitala signalerna, så det blir i praktiken inte någon skillnad på funktion. Eftersom de digitala signalerna är betydligt dyrare så räknar jag endast med att ha ett fåtal av dessa, för att istället lägga pengarna på annat.

Det går att styra de digitala signalerna via en ställpult, men eftersom de innehåller in inbyggd decoder så ser jag inte så stor nytta med detta. Man köper isåfall en dyr signal och utnyttjar inte möjligheterna den ger. Min tanke är därför att endast använda digital signaler för automatisk styrning, och då i ett senare skede när jag bygger ut anläggningen i nästa steg. Den manuell styrningen blir då en reservlösning om automatiken inte fungerar på rätt sätt.